Ragyog rajta a sok gyertya…

Mit ér a Karácsony fenyő nélkül? Gondolom az olvasók nagy részének semmit. Annyira hozzátartozik ünnepkörünkhöz, hogy el sem tudnánk képzelni tűlevelűek nélkül a Szentestét. A gyerekkori angyalvárás szerves részét képezte. Lélegzetvisszafojtva vártuk, hogy kigyúljanak a fények és megszólaljon a csengő… Mennyből az angyal… Pásztorok, pásztorok örvendeznek… És így sorban következtek az énekek. Majd a karácsonyi történet, ima, újabb énekek. És az ajándékok… Közben végig a fenyőt csodáltuk.

karácsonyfa christmas tree tannenbaum

A fenyőállítás már az ősi germánoknál is jelen volt, és mai polgárosult formájában igazán csak a 20. században honosították meg tájainkon. Annak is csak a második felében lett általánosan (falun és városon, templomban és otthon) elterjedt. Olyannyira, hogy már december első heteiben ellepik az árusok a piacokat és a környező utcákat a frissen vágott fenyőkkel. Kicsi vagy nagy, ezüstös vagy mélyzöld, lényegtelen. Csak a havasok (vagy a faiskola) illata érződjön. Ilyenkor jó arra sétálni, csak ki ne szúrják a szemed egy fával! (Majdnem megtörtént. Utána már máshol sétáltam.) És mit meg nem tesz az ember egy fáért? Már nem csak a Kárpátok büszke fenyőit árusítják, a boltokban ott virítanak külföldön tenyésztettek is. Felvetődik az a kérdés is, hogy a nagy globálisfelmelegedés-cécó közepette nem tanácsos-e inkább cserepes fákat venni/bérelni? Azokat díszíteni? Mellette szóló érv, hogy minden bizonnyal kitart jövőre is és jövő utánra is. Azt hiszem az idei szlovéniai fenyő lesz az utolsó kivágott, élettelen fa nálunk (sajnos nem én vettem, nem szólhattam bele, hogy cserepes legyen). Jövőre csak cserepes! Vagy alternatívaként különböző fölös anyagokból készült fenyőformájú alkotások is jól mutatnak. Már láttam ilyeneket lécekből, drótból, és nagyon försztklássz!

A díszek. Hát igen! Az előbb említett alkotások már magukban is dekoratívak, nem is kell díszíteni. De mi legyen a hagyományos fenyővel, hisz a kínálat lassan beborítja az embert? Szerintem bármivel díszítünk, a gyertya nem szabad elmaradjon. Szép is, hangulatos is (és jelzi a fa száradását, ha begyújtja azt, hehe). A többi jön majd magától, legyen az szalag, gömb vagy éppen cukor. Csak legyen arányos és ízléses. Dehát ízlések és pofonok…

Mi is a mondanivalója ennek a bejegyzésnek? Talán annyi, hogy szép a fenyő, ápoljuk a hagyományát, újítsunk is, de a Karácsony több ennél. Ha nincs karácsonyfánk, akkor is lehet szép és meghitt ünnepünk! (Ne a külsőségek határozzák meg az ünnepet.) Legyen így…

Békés, áldott Karácsonyt mindenkinek!

Reklámok

3 hozzászólás to “Ragyog rajta a sok gyertya…”

 1. kakapeti Says:

  Kellemes karácsonyt, hogy a feketefene egyen meg téged! 😉

 2. feketefene Says:

  köszönöm szépen… megesz, nem kell aggódni 🙂

 3. aranyhaj.blogspot.com Says:

  Nálunk cserepes fenyő van… szobafenyő, kb. egy méteres, és szép hosszú ágai vannak. Gyönyörűen fel lehet díszíteni, és élőlény 🙂 Szívből örülök neki, hogy eleven fenyőnk van.

  http://aranyhaj.blogspot.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: